Započelo je 1913. godine u radničkoj četvrti Essen-Borbeck u srcu njemačke pokrajine Ruhr. Heinrich Deichmann, rođen 1888. godine, otvorio je obućarsku radionicu koju je vodio zajedno sa svojom suprugom Julie. Dvije generacije i skoro 100 godina kasnije preduzeće se razvilo u predvodnika tržišta u Evropi. Deichmann je u međuvremenu sa 3.989 poslovnica zastupljen u 26 zemlje i zapošljava oko 39.564 ljudi. Deichmann je i nadalje porodično preduzeće koje polaže vrijednost na rast iz vlastite snage. Izlazak na berzu i bankovni krediti za vlasnike uopće nisu opcija.

Godine osnivanja

Vrijeme do 1945. godine bilo je obilježeno i ograničeno politički i privredno nesigurnim vremenima Weimarske Republike i periodom nasilne vlasti nacionalsocijalista koje je slijedilo. Osnivač firme Heinrich Deichmann nije priznavao vladajući režim. Kritizirao je, između ostalog, proganjanje njegovih židovskih sugrađanina koje je doživio iz neposredne blizine. Umro je već 1940. godine u 52. godini života. U to vrijeme u poslu je već povremeno pomagao 1926. godine rođeni Heinz-Horst Deichmann. Njegova majka Julie vodila je trgovinu za vrijeme ratnih godina. Heinz-Horst Deichmann je nakon rata studirao medicinu i teologiju. Uz to je, zajedno sa svojom majkom, i nadalje vodio malo porodično preduzeće.

Rast nakon rata

Kada je 1956. godine, u međuvremenu već diplomirani doktor medicine, Heinz-Horst Deichmann napustio svoju djelatnost kao liječnik i u potpunosti se posvetio vođenju firme, već je paralelno otvorio Deichmannove poslovnice u susjednim gradovima poput Düsseldorfa i Oberhausena. Deichmann se osjećao odgovornim za osnovno snabdijevanje stanovništva dobrim cipelama po umjerenoj cijeni. Cilj preduzeća koji važi do danas. 1974. godine otvorena je stota poslovnica u Würzburgu. Skoro istovremeno je započeta i internacionalizacija: Deichmann je preuzeo tradicionalni lanac trgovina obućom Dosenbach u Švicarskoj. Uskoro nakon toga dr. Heinz-Horst Deichmann je postao aktivan na sasvim drugom području. U Indiji je pokrenuo kršćanski humanitarni projekt wortundtat koji se prije svega brinuo o bolesnicima od lepre.

Treća generacija preuzima

Heirich Deichmann, 1962. godine rođeni unuk osnivača firme, uključio se u preduzeće 1989. godine. 1999. godine je preuzeo mjesto predsjednika rukovodstva preduzeća. Danas je predsjednik upravnog odbora preduzeća Deichmann SE. Pod njegovim vodstvom nastavljena je internacionalizacija preduzeća. Preduzeće nabavlja obuću u 40 zemalja. Što se tiče prodaje, Deichmann ima preko 3.800 poslovnica u 26 zemlje. Osim poslovnog razvoja, jedno je ostalo isto – socijalni angažman za ljude u nevolji u Njemačkoj, Evropi, Indiji i Tanzaniji.

Istorijat cipela 1913 - 2017

PDF download