Sve je počelo 1913. u Essenu-Borbeck području, u srcu njemačkog okruga Ruhr. Heinrich Deichmann, rođen 1888. godine, otvorio je prodavnicu obuće i vodio je sa svojom suprugom Julie. Dvije generacije i gotovo stoljeće kasnije, kompanija se razvila u evropskog tržišnog lidera. Deichmann je trenutno aktivan u 31 zemalja s oko 4600 lokalnih trgovina i zapošljava oko 48.000 ljudi. Kao i uvijek, Deichmann je porodični posao koji vjeruje u rast kroz vlastite resurse. Dionice i bankovni zajmovi za Deichmann ne dolaze u obzir.

Godine osnivanja

Do 1945. godine kompanija je oblikovana i ograničena politikom i ekonomijom Weimarske republike i kasnijom tiranijom nacizma. Osnivač kompanije, Heinrich Deichmann, bio je protiv režima na vlasti. Između ostalog, kritizirao je progon njegovih židovskih sunarodnjaka koji je iskusio iz blizine. Umro je 1940. godine u dobi od samo 52 godine.

U ovom trenutku, Heinz-Horst Deichmann, rođen 1926. godine, povremeno je pomagao u trgovini. Njegova majka Julie održala je prodavnicu tokom ratnih godina. Nakon rata, Heinz-Horst Deichmann studirao je medicinu i teologiju. Paralelno, nastavio je voditi porodični posao zajedno sa svojom majkom.

Rast nakon rata

Heinz-Horst Deichmann diplomirao je kao doktor medicine, ali se 1956. godine odrekao medicinske prakse kako bi se u potpunosti usredotočio na vođenje porodične kompanije. Već je otvorio trgovine Deichmann u obližnjim gradovima, Düsseldorfu i Oberhausenu. Deichmann se osjećao odgovornim za osnovni zadatak, a to je snabdijevanje stanovništva dobrim, jeftinim cipelama. To je i dalje jedan od ciljeva kompanije. Godine 1974. otvorio je 100. prodavnicu u Würzburgu. Gotovo u isto vrijeme kompanija je postala internacionalna: u Švicarskoj je Deichmann uradio akviziciju lanca obuće bogate tradicije Dosenbach. Ubrzo nakon toga, dr. Heinz-Horst Deichmann je postao aktivan u potpuno drugačijem području. U Indiji je pokrenuo projekat kršćanske pomoći wortundtat (Riječ i djelo), čija je glavna aktivnost bila briga za one koji pate od gube.

Treća generacija preuzima

Heinrich Deichmann, rođen 1962. godine i unuk osnivača kompanije, došao je u kompaniju 1989. godine. Godine 1999. postao je čelnik uprave. Danas je predsjednik uprave kompanije Deichmann SE. Pod njegovim vodstvom napredovala je internacionalizacija kompanije. Kompanija kupuje cipele u 40 zemalja. Kompanija ima više od 4600 lokalnih trgovina u 31 zemalja. Osim poslovnog razvoja, kompanija nastavlja svoju društvenu posvećenost ljudima kojima je potrebna pomoć, u Njemačkoj, Evropi, Indiji i Tanzaniji.

Istorijat cipela 1913 - 2022

PDF download