Deichmann je bilo i ostalo porodično preduzeće. tako bi trebalo ostati i u budučnosti. Porodica Deichmann se osjeća obavezana kršćanskoj slici čovjeka i nastoji te vrijednosti primijeniti u poslovnoj svakodnevnici znjući da će stvarnost uvijek iznova ostti iza idealnog stanja kojemu težimo.

Moto osnovne misli preduzeća je “Preduzeće mora služiti ljudima”. Želja, i istovremeno samostalno nametnuta obaveza, i poduzetničke porodice i rukovodstva preduzeća jeste da ova osnovna misao određuje osnovne, kao i svakodnevne poduzetničke odluke.

Vjerujemo da je privreda tu za ljude, a ne obrnuto. Postizanje profita i rast nisu samosvrsishodni, već bi trebali pomoći da preduzeće ostane zdravo i osigurati radna mjesta. To je moguće postići samo potpunom orijentiranošću na kupce, te kvalificiranim i motiviranim saradnicima. Kod poslovanja s našim dobavljačima važno nam je poštenje i partnerstvo, ali gdje je potrebno zahtijevamo i poboljšanje radnih uvjeta. Na isti način na koji se zalažemo za preduzeće, osjećamo se obavezni i biti socijalno angažirani: želimo pomoći ljudima u nevolji – u tuzemstvu kao i u inozemstvu.