Sve je počelo 1913. u Esen-Borbek području, u srcu Nemačkog okruga Rur. Heinrich Deichmann, rođen 1888. godine, otvorio je prodavnicu obuće i vodio je sa svojom suprugom Julie. Dve generacije i gotovo vek kasnije, kompanija se razvila u evropskog tržišnog lidera. Deichmann je trenutno aktivan u 31 zemalja s oko 4600 lokalnih prodavnica i zapošljava oko 48.000 ljudi. Kao i uvek, Deichmann je porodični posao koji ve

.

Godine osnivanja

Do 1945. godine kompanija je oblikovana i ograničena politikom i ekonomijom Vajmarske republike te kasnijom tiranijom nacizma. Osnivač kompanije, Heinrich Deichmann, bio je protiv režima na vlasti. Između ostalog, kritikovao je progon njegovih židovskih sunarodnika. Progon je osetio i na vlastitoj koži. Umro je 1940. godine, u dobi od samo 52 godine.

U tom trenutku, Heinz-Horst Deichmann, rođen 1926. godine, povremeno je pomagao u prodavnici. Njegova majka Julie održala je prodavnicu tokom ratnih godina. Nakon rata, Heinz-Horst Deichmann studirao je medicinu i teologiju. Paralelno, nastavio je voditi porodični posao skupa sa svojom majkom.

Rast nakon rata

Heinz-Horst Deichmann diplomirao je kao doktor medicine, ali se 1956. godine odrekao medicinske prakse kako bi se u potpunosti usredotočio na vođenje porodične kompanije. Već je otvorio prodavnice Deichmann u obližnjim gradovima, Dizeldorfu i Oberhauzenu. Deichmann se osećao odgovornim za osnovni zadatak, a to je snabdevanje stanovništva dobrim, jeftinim cipelama. To je i dalje jedan od ciljeva kompanije. Godine 1974. otvorio je 100. prodavnicu u Vurcburgu. Gotovo u isto vreme, kompanija je postala internacionalna: u Švajcarskoj je Deichmann uradio akviziciju lanca obuće bogate tradicije Dosenbach. Ubrzo nakon toga, dr Heinz-Horst Deichmann postao je aktivan u potpuno drugačijem području. U Indiji je pokrenuo projekat hrišćanske pomoći Wortundtat (Reč i delo), čija je glavna aktivnost bila briga za one koji pate od gube.

Treća generacija preuzima

Heinrich Deichmann, rođen 1962. godine i unuk osnivača kompanije, došao je u kompaniju 1989. godine. Godine 1999. postavljen je na čelo uprave. Danas je predsednik uprave kompanije Deichmann SE. Pod njegovim vodstvom, napredovala je internacionalizacija kompanije. Kompanija kupuje cipele u 40 zemalja. Kompanija ima više od 4600 lokalnih prodavnica u 31 zemalja. Osim poslovnog razvoja, kompanija nastavlja svoju društvenu posvećenost ljudima kojima je potrebna pomoć, u Nemačkoj, Evropi, Indiji i Tanzaniji.

Ovde možete preuzeti istoriju preduzeća Deichmann u PDF formatu

PDF herunterladen