Priča počinje 1913. godine u radnoj četvrti Esen-Borbek u srcu Rurske oblasti. Hajnrih Dajhman (Heinrich Deichmann), rođen 1888. godine, je otvorio obućarsku radnju koju je vodio zajedno sa svojom suprugom Julijom (Julie). Nakon dve generacije i skoro sto godina kasnije preduzeće je postalo vodeće na evropskom tržištu. Preduzeće Deichmann je u međuvremenu prisutno u 26 zemalja sa preko 3.989 filijala i zapošljava oko 39.564 ljudi. Deichmann je i dalje porodično preduzeće, koje ceni rast iz sopstvenih snaga. Izlazak na berzu ili bankovni krediti nisu predmet interesovanja za vlasnike preduzeća.

.

Godine osnivanja

Vreme do 1945. je pre svega bilo pod uticajem nesigurnih političkih i privrednih okolnosti Vajmarske republike i diktatorske vladavine nacional-socijalista koja je usledila nakon toga. Osnivač firme Hajnrih Dajhman nije prihvatio vladajući režim. Između ostalog, kritikovao je i progon jevrejskih sugrađana, koji je doživeo iz neposredne blizine. Preminuo je 1940. u 52. godini života. U to vreme je Hajnc-Horst Dajhman, rođen 1926. godine, već pomagao u poslovanju firme. Njegova majka Julija uspela je da posao vodi kroz ratne godine. Po završetku rata Hajnc-Horst Dajhman studira medicinu i teologiju. Pored toga je zajedno sa svojom majkom nastavio da vodi malo porodično preduzeće.

Rast nakon rata

Kada je Hajnc-Horst Dajhman, koji u međuvremenu postao doktor medicine,1956. konačno ostavlja svoje zanimanje kao lekar i potpuno se posvećuje rukovođenju firme, a već ranije je otvorio Deichmann filijale u okolnim gradovima, Dizeldorfu i Oberhauzenu. Deichmann se osećao odgovornim da građane snabdeva kvalitetnom obućom po povoljnim cenama, što i danas predstavlja osnovno načelo preduzeća. Stotu prodavnicu je preduzeće otvorilo 1974 u Vircburgu. Skoro istovremeno je počeo i razvoj na internacionalnom planu. Preduzeće Deichmann uspeva da u Švajcarskoj kupi lanac prodavnica Dosenbach sa bogatom tradicijom u trgovini obućom. Brzo nakon toga dr. Hajnc-Horst Dajhman postaje aktivan na jednom sasvim drugačijem planu. U Indiji započinje svoj hrišćanski projekat za pružanje pomoći pod nazivom wortundtat (reč i delo), koji je pre svega posvećen brizi o obolelima od lepre.

Dolazak treće generacije

Hajnrih Dajhman, unuk osnivača firme, rođen je 1962. a preduzeću se pridružio 1989. godine. Poziciju predsedavajućeg u poslovodstvu firme preuzeo je 1999. godine. Danas je predsednik upravnog odbora preduzeća Deichmann SE. Pod njegovim rukovodstvom unapređen je proces širenja na internacionalnom planu. Preduzeće danas nabavlja obuću iz 40 zemalja. Obuća se prodaje u preko 3.800 filijala raspoređenih u 26 zemalja. Pored poslovnog razvoja i dalje je ostao angažman u socijalnoj sferi – za ljude kojima je potrebna pomoć u Nemačkoj, Evropi, Indiji i Tanzaniji.

Ovde možete preuzeti istoriju preduzeća Deichmann u PDF formatu

historija-thumb
PDF herunterladen